Wat is een EPC ATTEST?

Het energieprestatiecertificaat is in België en in verscheidene andere landen een document dat aangeeft wat het geschatte energieverbruik van een woning of appartement is. In Vlaanderen is het vereist bij verhuur of verkoop van een woning of appartement.

Het energieprestatiecertificaat wordt gemaakt door een energiedeskundige type A. Het EPC wordt bepaald door verschillende factoren zoals de hoeveelheid isolatie, verwarming, ventilatie...

Dit vind je terug op een EPC attest:

1: Administratieve gegevens zoals het adres en de gegevens
2: De gegevens van de inspecteur
3: Tips om de woning energiezuiniger te maken
4: Het kengetal of energiescore uitgedrukt in kWH/m²
5: Het energieverlies

Wat betekent de energiescore?

De energiescore die staat vermeld op het energieprestatiecertificaat geeft weer hoeveel het energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlakte per jaar (kW/M²/jaar). Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger uw woning is.

Maar wat is nu een goede energiescore? Als je je huis wilt verkopen of verhuren heb je een energieprestatiecertificaat nodig. Als je wilt weten of je een goede score hebt moet je dit kunnen vergelijken met soortgelijke woningen. We moeten eerst weten over welk type bebouwing het gaat om wat het bouwjaar is. Een appartement van de jaren 60 heeft een betere energiescore dan een open bebouwing van de jaren 60.


Gemiddelde energiescore
BouwjaarEengezinswoningAppartement
1960 – 1970564372
1971 – 1985443286
1986 – 1995345252
1996 – 2005244199
2006 – heden190160

Waarom is een epc attest nodig?

Sinds 2008 is het verplicht om een energieprestatiecertificaat te hebben als je een woning wilt verkopen of verhuren. De reden waarom dit verplicht is, is om kandidaat huurder of kopers de kans te geven om verschillende woningen met elkaar te vergelijken op basis van hun energieverbruik.

Wie maakt het attest op?

Het maken van het EPC gebeurt door een energiedeskundige type A die hiervoor een examen heeft afgelegd om de keuringen te mogen uitvoeren. De energiedeskundige is verantwoordelijk voor het correct opmeten van de energiescore. Hiervoor kijkt hij naar de isolatie, type verwarming, type bebouwing, ventilatie.... .

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan
  Het EPC TEAM

  Wij staan voor u klaar

  Contact

  Energiedeskundige: Geert Van Leuven
  Tel: 0473 93 68 27
  Mail: info@epcteam.be